Olika typer av jakthundar

För många jägare är det otänkbart att jaga utan sin jakthund. För att få en både spännande och givande jakt är jakthunden ovärderlig. Inte nog med att en jakthund är din bästa vän ute i skog och mark, vanligtvis blir din hund dessutom en kär familjemedlem som förgyller vardagen. Det är jakthunden som spårar viltet, ger utmärkta skottchanser samt söker efter bytet som förhoppningsvis fallit (någonstans i skogen). Ibland är jakthunden även viktig för att finna djur som skadats i bilolyckor eller skadskjutna djur under en jakt. Det här är ett viktigt arbete för att se till att skadade djur inte behöver lida.

Olika raser

Jakthundar används för jakt men det finns flera olika raser som har avlats fram för specifika typer av jakt. I Sverige finns det idag drygt elva typer av renodlade jakthundar men totalt finns det runt nittio jakthundsraser. När du är på väg att välja en jakthund är det viktigt att du har det klart för dig vilken jaktform och vilken typ av vilt du ägnar dig mest åt. Även geografi kan ha betydelse vid val av jakthund. Var i Sverige kommer du att jaga, hur stor är landytan som du kommer att jaga på samt hur mycket tid vill du lägga ner på hundens träning? Kom ihåg att majoriteten av jakthundar idag även kommer att bli familjehundar.

Vanliga skador hos jakthundar

Jakthundar riskerar alltid att skadas i naturen och de mest vanliga skadorna är sår, stickskador, muskelsträckningar och trafikskador. Det är viktigt att din jaktkompis har en bra försäkring som täcker veterinärkostnader när olyckan är framme. En ny och mycket bra digital djurförsäkring är Lassie som kommer att hjälpa till både innan och efter en eventuell skada inträffar. Självklart förtjänar din hund (eller katt) det bästa och Lassie erbjuder marknadens högsta ersättning för veterinärvård. Med snälla villkor kan du som djurägare känna dig trygg med Lassie. Dessutom erbjuder Lassie personlig service samt snabb hjälp alla dagar i veckan. Hos Lassie kan du även välja mellan hög, låg eller rörlig självrisk. Välj själv vilken typ av försäkring som passar dig och din hund bäst.

Välja jakthund

När du väljer jakthund bör du vara införstådd med att årets jaktdagar är betydligt färre än den tid som du kommer att spendera med din hund resten av tiden Det innebär att din jakthund kommer att kräva både tid och träning från dig som ägare plus vara en del av familjen. Som bekant finns det olika typer av jakthundar varav vissa hundar passar bäst för vissa typer av jakt. Ställande hundar används för älgjakt samt jakt på vildsvin. Om du tillhör ett jaktlag kommer den duktigaste och bäst tränade hunden att välkomnas av laget. Några av de mest populära raserna är grå- och jämthundar.

Fågeljakt, småvilt och eftersök

För fågeljakt (orre, fasan eller ripa) är en stående fågelhund bästa valet. Populära fågelhundar är irländsk samt engelsk setter, münsterländer, pointer, weimaraner samt vorsteh.

När du jagar mycket småvilt som exempelvis räv samt hare eller större vilt såsom hjort eller rådjur är en drivande hund perfekt. Bland de populäraste hundraserna finns stövare, wachtel och tax.

Eftersökshunden är mycket viktig för jakt och enligt jaktförordningen måste en eftersökshund finnas tillgänglig (inom två timmar) när du jagar stora rovdjur samt klövvilt. Det finns hundraser som är oerhört duktiga inom eftersök men det finns dessutom flera raser som klarar eftersök med rätt träning.

Categories: Jakt
fportfolio