Att jaga på natten

Att vara ute i skogen på natten kan både vara spännande och lite läskigt. För många jägare är dock den nattliga jakten den allra roligaste. Men vilken utrustning behöver man för att jaga på natten, och vad är bra att tänka på?

Se i mörkret

Ska man jaga på natten kan man inte sitta med en strålkastare som lyser upp halva skogen. Då kommer djuren inte i närheten. Med ett effektivt nattsikte blir det genast enklare att upptäcka djur som rör sig i mörkret utan att de störs. Vissa nattsikten registrerar djurens kroppsvärme, andra skickar ut en laserstråle som djuren inte märker av.

Ett annat alternativ är att jaga på en plats där det finns fast belysning som djuren är van vid, eller att helt enkelt vänta tills dess att det är fullmåne.

Vilka djur kan man jaga?

Inte alla djur får jagas efter mörkrets inbrott. Det vanligaste är att man jagar vildsvin i mörker. När det gäller jakt på älg och andra djur jagar man vanligen på dagen men vid eftersök kan även natlig jakt förekomma.

Investera i bra utrustning och kläder

När det gäller jakt på natten kan det vara klokt att ha bra kläder och utrustning. Även på sommaren kan nätterna vara lite kyliga. I regel kan det vara klokt att spendera lite extra pengar på den utrustning som används för nattlig jakt. Då får man en roligare och mer intressant upplevelse i skogen.

Categories: Uncategorized

Rätt klädd för jakten

Som jägare spenderar man en hel del tid ute i skogen. De allra flesta jägare jagar oavsett väder och det ställer en hel del krav på kläderna man bär. Men vad bör man tänka på när man ska välja jaktkläder?

Bekväma och hållbara kläder

När man letar efter bra friluftskläder att ha vid jakten bör man tänka på att de ska vara bekväma att bära. Man ska kunna röra sig väl i dem och de får inte låta för mycket. Det finns speciella jaktkläder men om man inte vet att man vill fortsätta med jakt kan det kännas dumt att köpa sådana. Då fungerar vanliga fritidskläder minst lika bra. De kan även användas till exempelvis trädgårdsarbete. Fritidskläderna är dessutom hållbara och finns för olika årstider.

Vikten av att synas

Som jägare vill man inte att djuren upptäcker en i skogen men samtidigt får man inte vara för osynlig. Andra jägare måste se en så att man inte råkar blir skadeskjuten eller rent av avlider på grund av ett skott. Många jägare väljer kläder som smälter in bra i naturen men som har detaljer i orange eller reflexgult. Andra tar på sig en orange keps eller virar orange tejp runt mössan för att synas för andra människor i skogen.

Förvaring i kläderna

Förvaring är en sådan sak man aldrig kan ha för mycket av i kläderna. Som jägare kan man behöva ha med sig en del ammunition, en jaktradio, hundkoppel, termos, smörgåsar, nycklar, mobil och mycket annat. Bra fickor som kan stängas, och som helst är vattentäta är därför ett stort plus om man ska vara ute i skogen en hel dag. Med bra förvaring i jaktkläderna kanske man också slipper bära runt på en tung jaktryggsäck.

Categories: Uncategorized

Rätt utrustning för jakten

Oavsett om man jagar småvilt, högvilt, fågel eller bara gillar att vara ute i skogen kan det vara klokt att se till att man har rätt utrustning. En del saker är mer nödvändiga än andra. Som nybliven jägare kan det vara svårt att veta vad man egentligen behöver. Här går vi igenom en del av sakerna.

Välja rätt kläder

Det finns många praktiska vandringskläder som kan användas av jägare. Det är dock klokt att välja en kulör som smälter in i skogen. Om man bara är ute för att träna hunden, eller för att titta till viltet kan det istället vara bättre att ha en färg som inte smälter in. Då syns man bättre om det till exempel skulle vara så att andra jägare eller personer är ute i skogen.

Det är viktigt att se över vilka plagg man väljer när man ska ut i skogen. Om det är kallt ute bör man välja varmare kläder. Ska man sitta på pass hela dagen blir det snabbt kyligt och man kan inte direkt ställa sig upp göra åkarbrasor för att värma sig.

Bra skor

Det är också viktigt att man har bra skor på sig. Som jägare kan det bli så att man får gå en hel del i skog och mark. Där kan det vara stenigt, det kan ligga grenar på marken och man kan råka ut för riktigt fuktig mark. Ett par skor eller stövlar med rejäl sula som får grepp även på sten är ett bra val. Det kan också vara klokt att välja en sko med lite högre skaft. På så sätt löper man mindre risk att vatten tar sig in i skorna, och dessutom får fötterna betydligt mer stöd. Man minskar också risken för fästing- och ormbett om man har en lite högre stövel på fötterna.

Vapenförvaring

När man är ute och jagar måste man tänka på hur man förvarar och transporterar sina vapen på ett praktiskt, säkert och lagligt sätt. Det kan vara klokt att läsa mer om reglerna så att man verkligen gör på rätt sätt. Det är inte bara att kasta in vapnen i baksätet på bilen och åka. Man kan inte heller lämna vapnen i bilen och sedan gå in och handla.

Utrustning för hunden

Om man har en jakthund måste man också se till att ha utrustning till den. Det finns till exempel en lag om tillsyn som gäller mellan den 1 mars till den 20 augusti. Det betyder att hundar inte får springa vind för våg i naturen. Man får inte heller släppa jakthundar hur som helst. Man måste alltså se till att man har ett halsband, eller en sele samt ett koppel till hunden. Det kan också vara bra att ha en väst som skyddar mot skador orsakade av vildsvin, samt en hundpejl om hunden skulle råka springa bort.

Categories: Uncategorized

Jakt och ekonomi

I Sverige är det väldigt många som väljer att jaga. Det finns flera olika anledningar till att man väljer att jaga. Vissa blir jägare för att kunna sköta om en egen skog angående djurbestånd med mera. Andra jagar bara för att få tag i kött från vilt. Oavsett av vilken anledning man jagar måste man dock ha koll på att det kostar en hel del att jaga.

Att vara med i jaktlag kostar

Om man inte har en egen skog eller jaktmark att jaga i måste man i de allra flesta fall betala för att vara med i ett jaktlag. Det kan kosta en hel del pengar varje år. Inte sällan ligger kostnaden på omkring 10 000 kronor. Det är ganska mycket pengar. Om flera i familjen vill vara med och jaga måste dessutom varje person betala.

Försäkringar och annat

Man måste varje år se till att man har en försäkring som täcker skador som kan uppkomma när man jagar. Det är inte säkert att den vanliga hemförsäkringen eller olycksfallsförsäkringen gör det. Om man är medlem i jägareförbundet får man automatiskt en försäkring. För att man ska få vara med och jaga i Sverige måste man också ha ett jaktkort. Det spelar ingen roll om man ska få del av köttet eller inte. Kortet kostar ett par hundralappar varje år.

Utrustning ska köpas

För jägaren kostar det en hel del pengar att köpa in all utrustning som behövs. Ibland kanske man måste ta ett privatlån för att man ska kunna köpa in gevär, kläder och skor.  Om man vill köpa helt nya vapen kan de nämligen kosta närmare 20 000 kronor. Det är inte heller billigt att köpa kläder. Man måste nämligen se till att kunna köpa nya kläder med mera om det är så att något går sönder. Man får räkna med att lägga ut i alla fall några tusenlappar bara på tillbehör varje år. Till det kommer jaktarrende och andra avgifter.

Om man vill ha hund

Om man vill jaga med hund måste man också räkna med de kostnader det innebär. Hunden kostar att köpa, det kostar att köpa mat och tillbehör till den och dessutom kan man behöva betala höga veterinärkostnader om hunden skadas i skogen.

Bil för jakten

För att kunna ta sig runt på jaktmarken måste man också ha en bil. Det kostar en hel del pengar att köpa en bil och om vägarna på marken inte är bra kan man behöva göra dyra reparationer varje år. Skogsvägar överlag sliter otroligt mycket på bilen och om de dessutom också är fulla med hål och liknande kan man snabbt köra sönder bilen. Det är ofta styrleder och spindelleder som går sönder. Dessutom kan man lätt få punktering. Allt kostar pengar att åtgärda.

Categories: Uncategorized

Att tänka på inför jakt med hund

Sakta men säkert börjar jaktsäsongen närma sig och då gäller det att vara väl förberedd, speciellt om man använder sig av jakthund. Då är det en fördel att ta del av några goda råd och tips inför jakten. Följ tipsen nedan för att bli så förberedd som möjligt!

Träna konditionen

Det är faktiskt inte bara jägaren som behöver träna konditionen, utan även hunden, speciellt nu när ni inte har varit aktiva på ett tag. Då gäller det att öka konditionsträningen sakta men säkert i några månader innan säsongens början. Hundens motionsformer behöver vara varierade och olika intensiva.

Därför kan det vara en bra idé att cykla, promenera, träna och simma. När jakten sedan är igång bör man se till att hunden är uppvärmd, vilket gör att man minimerar risken att den får muskel- och ledskador under jakten. Ta en rask promenad i 20 minuter eller låt vovven springa och leka lös en stund!

Foder

Under jaktsäsongen när ni är aktiva bör hunden få ett foder som är mer energirikt, och det finns foder som är speciellt anpassat för jagande hundar. Det gäller att göra foderbytet successivt, och gärna en månad innan början på jaktsäsongen. När säsongen väl har börjat ökar man fodermängden för att matcha energiåtgången. Därför kan det vara bra att mata hunden flera gånger per dag. Det energirika fodret byts sakta men säkert ut till det vanliga fodret efter jaktsäsongen för att undvika att hunden blir överviktig.

Vätska

Något som är lätt att glömma bort är att se till att hunden får vatten under hela jakten. Detta för att undvika uttorkning och nedsatt prestationsförmåga. Därför kan det vara bra om vovven har vant sig vid att dricka från flaska eller ur en vikbar skål. Sedan är det upp till jägaren att se till att hunden får tillräckligt med vätska under jakten, för hunden glömmer lätt bort att dricka när det är som mest spännande.

Hälsa

Det gäller att se till att hunden mår bra och har en god hälsa, vilket är a och o för en lyckad jakt. Ett bra tips är att göra en koll på hunden varje dag, och undersöka ögon, öron, klor och tassar, men också för att se om den rör sig smidigt, och framför allt har orken att genomföra ett jaktpass. Var alltid uppmärksam på att hunden dricker och äter som den borde.

Veta mer

Vill man veta mer finns det ytterligare information på nätet, där det finns många goda råd och tips för jägare på en mängd olika sidor. För att hitta denna information söker man som vanligt via en sökmotor, precis som man genom Mowido söker efter hus eller annat man är nyfiken på.

Categories: Uncategorized

Så bygger du ditt eget jakttorn

Ett gevär

Att bygga sitt eget jakttorn behöver inte vara så svårt som man först kan tänkas tro. Är man bara något sånär händig, som de flesta jägare faktiskt är, så bör det inte vara något större problem. Innan man sätter igång med själva byggandet är det dock några saker man bör fundera över. Först och främst behöver man förstås en bra ritning. Vill man inte göra sin egen finns det många bra sidor på nätet där man kan få bra hjälp och råd inför byggandet. Sedan behöver man så klart bra verktyg. Här hittar man allt från skopor till verktyg som kan tänkas behövas när man skall bygga sitt jakttorn.

Jakttorn i skog

En annan sak som är viktig att ta hänsyn till är var man skall ställa tornet. placeringen av tornet är mycket viktig. Om det finns möjlighet är det bra att placera tornet nära ett skogsbryn. Detta för att det gör det lättare att smyga dit utan att bli sedd och även för att skogsridån ger bra kamouflage när man väl befinner sig i tornet. Det kan också vara en god idé att inte placera tornet mitt på en viltväxel, utan att hellre välja en plats lite vid sidan om viltväxeln. Bra att veta är också att för ett normalt jakttorn behövs inget bygglov. Vad man däremot måste vara medveten om ar att man är personligt ansvarig för att ingen annan skadar sig om någon skulle klättra upp i jakttornet. Det är inte tillräckligt att sätta upp en skylt med texten “beträds på egen risk” eftersom alla inte kan läsa en sådan text. Det är därför mycket viktigt att ta sitt ansvar och se till att jakttornet underhålls väl.

Älg i skog

Categories: Uncategorized

Jaktvapen i Sverige

Jaktvapen i Sverige

Den viktigaste utrustningen för varje jägare är att ha ett bra jaktvapen. Vapnet ska vara träffsäkert och enkelt att hantera. De vanligaste jaktvapnen är hagelgevär, kulvapen, dubbelstudsare och kombivapen. Många tror att vapentypen är det viktigaste att tänka på när man ska köpa jaktvapen, men det är det inte. Det viktigaste är faktiskt att köpa ett riktigt bra kikarsikte. Med ett bra sikte kommer man att få en betydligt större träffsäkerhet, vilket är bra både för dig och för djuret. För att hålla sin skjutning på en hög nivå är det även att rekommendera att man går med i en skytteförening. En skytteförening är ett både roligt och nyttigt sätt att se till att man orsakar minimalt med skadeskjutningar. Detta är extra viktigt efter att man precis har fått sin jaktlicens, men även erfarna jägare behöver träna på sin träffsäkerhet.

Kringutrustning och avgifter

Ammunition och andra utgifter

Det är inte bara ett bra vapen som man behöver investera i, det tillkommer också ammunition och andra vapentillbehör. För att få jaga i Sverige så måste man vara med i Svenska Jägarförbundet samt ha löst statligt jaktkort. Andra kostnader som tillkommer är kostnaden för vapenlicens och ett godkänt vapenskåp där man förvarar sina jaktvapen. Så det kan bli en ganska kostsam historia att komma igång med sin jakt. Då är freedomfinance sajten för dig som vill söka lån med riktigt bra villkor. Här kan du enkelt och bekvämt ansöka om ett lån direkt från din dator.

Glöm inte skaffa vapenlicens

Det är otroligt viktigt att följa lagen och ha korrekt licenser efter att man har tagit sin jägarexamen. Många har den missuppfattningen om att man automatiskt får inneha vapen bara för att man har klarat sin examen. Detta är inte sant. För att få inneha vapen, och även ammunition, så måste man ansökan om vapenlicens hos polisen. En annan missuppfattningen är att man kan låna ett jaktvapen efter att man har fått sin jägarexamen. Detta är heller inte korrekt, även när man lånar ett jaktvapen så krävs vapenlicens.

Categories: Uncategorized

Älgjakt i Sverige

Älg i skogen

Älgjakt är en tradition för många jägare. Varje år ger sig flera hundratals svenska män och kvinnor ut i skogen för att hålla utkik efter skogens konung, nämligen älgen. Det är tillåtet att jaga älg i Sverige men det finns säsonger för det. Anledningen till att man vill avgränsa tiden för älgjakt är för att ge honorna en chans att föda sina kalvar och se till att de blir så pass stora att de klarar sig själva i framtiden. Man måste dock ha tagit jägarexamen för att få jaga älg.

Skulle man råka ut för en olycka när man är ute och jagar så kan det vara bra att ha med sig folk i gruppen som är bra på att ta hand om skador. Det kan nämligen vara långt att åka till närmaste sjukhus och i vissa fall om man blivit attackerad av en älg till exempel så kan skadorna vara ganska allvarliga. En tandläkare kan fixa akuta problem om man fått en tand utslagen. I andra, mer allvarliga fall behövs det en läkare och en snabb väg för att ta sig till sjukhuset.

Liggande älg på äng

Jakten på älgar bedrivs alltså för att vi människor försöker begränsa älgarnas tillväxt i population och för att få tag i kött att äta, åtminstone var det så från början. Det har har sedan övergått till ett nöje och idag finns inte samma behov längre om att behöva begränsa populationen. En anledning till att man beslutade sig för att göra detta i början var för att minska trafikolyckor.

Skador på skogen

Det finns även en annan aspekt som rör tillväxten i populationen som gjorde att älgjakt blev en kontrollerad aktivitet, det var de skador som älgarna orsakar på skogen. Älgar äter barken från träden vilket kan leda till förödande skador om älgarna är många. Det har genom åren använts olika metoder för att jaga älg. Man släppa lös hundar i skogen som söker upp älgarna för att skjutas av hundföraren eller så stöter hunden älgen till närliggande jägare som sitter på pass och väntar på att älgen ska dyka upp.

Älg i vacker landskap

Älgjakten regleras enligt svensk lag, närmare bestämt jaktlagen. Man får endast använda sig av kulvapen när man jagar älg. Varje år bestäms hur många djur, vuxna och kalvar, som får dödas under jakten på respektive markdel. Älgjaktssäsongen börjar på hösten, men det varierar lite beroende av var i Sverige man befinner sig.

Allting är inte frid och fröjd när det kommer till diskussioner som rör älgjakt. politiker oroas för jakten i framtiden. Det finns en risk att älgen kommer bli utrotningshotad i de svenska skogarna och det är väldigt tråkigt. I och med att städerna växer krymper skogen som är älgens hem. Det här är något som alla måste hjälpa till att förhindra och därför är det jättebra att politikerna tar upp det som en viktig fråga. Det är de som börjar påverka hur samhället ska fungera och det är de som i slutändan sätter reglerna.

Categories: Uncategorized

Björnjakt

Björnen har genom historien jagats i ganska omfattande utsträckning av människor. Det var framförallt på grund av björnens päls och dess kött som den jagades (trots att björnkött innebär en viss hälsorisk, då björnar kan ha trikiner – björnkött bör därför alltid undersökas och testas av en veterinär innan det intas). Det har dock även funnits andra anledningar till att björnen har varit ett lockande jaktbyte; dess klor och tänder har till exempel använts som smycken, och i Kina anses galla från kragbjörnen ha en läkeeffekt, och används i kinesisk medicin. Ytterligare en anledning till att björnar har jagats och skjutits är att de har orsakat skada på människors egendom, till exempel genom att attackera boskap. Bor man i ett område där man vet med sig att det förekommer björn, och man till exempel har får på bete, är det alltså viktigt att ha ett ordentligt fårstängsel runt inhägnaden, både för att hålla fåren inne och för att hålla björnen ute.

Jakten, i kombination med andra faktorer, har dock gjort att björnen idag är fridlyst i Sverige, vilket gör att man inte godtyckligt kan skjuta en björn som man tycker inkräktar på ens område. Istället får björn endast jagas under mycket strikt kontrollerade former. Den främsta anledningen till att licensjakt på björn tillåts är just för att skydda skador på exempelvis renhjordar och andra tamdjur, men man skjuter också av björnar för att reglera deras antal.

Det är länsstyrelserna runt om i Sverige som, på uppdrag av Naturvårdsverket, fattar de beslut som rör björnjakt. Om man planerar att ge sig ut på björnjakt måste man därför hålla koll på vad som gäller i just det län man befinner sig i, eftersom reglerna kan se olika ut i olika län. En sak som är viktig att veta är till exempel hur många björnar som finns kvar på tilldelningen i just det område man har tänkt jaga, det vill säga hur många björnar som får skjutas.

Oavsett län ska man dock alltid skicka in en ansökan om skyddsjakt om man planerar att skjuta en björn som man anser utgör ett hot mot ens boskap eller egendom. Länsstyrelsen måste medge tillstånd för skyddsjakt för att man lagligt ska kunna skjuta björnen, och huruvida ansökan medges eller inte bedöms från fall till fall – det finns med andra ord inga garantier att man tillåts jaga björn.

Det enda andra sättet att jaga björn är genom licensjakt. Länsstyrelserna fattar beslut varje år gällande hur många björnar som får skjutas. Den enda grundregeln är att licensjakten aldrig får bli så omfattande att antalet björnar i länet understiger Naturvårdsverkets miniminivå. Licensjakt sker bara i de områden i Sverige som har en tät björnstam.

Categories: Jakt

Licensjakt på varg

Vargar är ett omstritt ämne idag. Vissa anser att vargen ska få leva ifred, medan andra anser att den ska hållas i en kontrollerad stam. Vissa andra anser att den helt ska utrotas. Det finns idag beslut om att det ska fördrivas licensjakt på varg i vissa områden och det finns både fördelar och nackdelar med detta. När det gäller vargarna som skjuts under jakten måste alla dessa besiktas av länsstyrelsen. Den som skjutit vargen får behålla dess skinn om denne vill, men den flådda kroppen måste skickas i helhet till SVA. Där obduceras vargen för att dess hälsostatus ska fastställas. Det är också här man tar reda på hur gammal vargen är, samt vilket kön den har. Det tas också ett vävnadsprov på vargen och detta skickas sedan vidare för att man ska kunna analysera vargens gener och släktskap. Vargjakten är dock inte helt lätt att genomföra för jägarna.

Våld och otrevligheter

Den omtalade vargjakten ledde till konflikter redan när beslutet om den togs. Dessa handlade mestadels om att många vill ha vargen kvar och att de anser att det inte finns tillräckligt med vargar för att de ska skjutas av. När jakten sedan påbörjades har flera jägare utsatts för hot och många har därför avstått från att ge sig ut på jakt. Några av de jägare som varit ute har utsatts för trakasserier, våld och sabotage. Flera har fått sina bilar förstörda. Bland annat har däcken förstörts och vissa bilar har man slagit in rutorna på. Många jägare har fått höra glåpord och annat. Andra har fått rent fysiskt våld emot sig när personer kastat saker eller attackerat jägarna. Det har därför många jägare som räds för att åka ut och jaga vargen. Man kan ha förståelse för att människor protesterar mot jakten men det är inte lika lätt att förstå att några av dessa väljer att ta till olagliga metoder för att försöka stoppa jakten. Många av dessa personer är inte heller pålästa om jakten, och vad som kan hända om vargens stam inte hålls nere.

Hur går jakten till?

Jakt på varg går inte riktigt till på samma sätt som jakt på andra djur. När man ska jaga vargen kan man till exempel inte bara släppa en hund och låta den driva fram vargen. Vargen måste stötas upp av en eller flera människor och sättas i flyktbeteende innan man kan använda en hund för att jaga den. Om man bara släpper in en lös hund kommer vargen att gå till attack. Om man ska jaga är det viktigt att kunna kommunicera med varandra. Att hyra komradio är enkelt och smart om man inte har en egen. Radioapparater är ofta relativt dyra och om man inte jagar så ofta kan man enkelt hyra en radio just för de tillfällen man ska ut. Det kan man ofta spara en hel del pengar på. När man jagar varg är det viktigt att vara lite extra försiktig eftersom vargen lätt kan bli trängd och gå till attack.

Categories: Jakt
fportfolio