Rätt utrustning för jakten

Oavsett om man jagar småvilt, högvilt, fågel eller bara gillar att vara ute i skogen kan det vara klokt att se till att man har rätt utrustning. En del saker är mer nödvändiga än andra. Som nybliven jägare kan det vara svårt att veta vad man egentligen behöver. Här går vi igenom en del av sakerna.

Välja rätt kläder

Det finns många praktiska vandringskläder som kan användas av jägare. Det är dock klokt att välja en kulör som smälter in i skogen. Om man bara är ute för att träna hunden, eller för att titta till viltet kan det istället vara bättre att ha en färg som inte smälter in. Då syns man bättre om det till exempel skulle vara så att andra jägare eller personer är ute i skogen.

Det är viktigt att se över vilka plagg man väljer när man ska ut i skogen. Om det är kallt ute bör man välja varmare kläder. Ska man sitta på pass hela dagen blir det snabbt kyligt och man kan inte direkt ställa sig upp göra åkarbrasor för att värma sig.

Bra skor

Det är också viktigt att man har bra skor på sig. Som jägare kan det bli så att man får gå en hel del i skog och mark. Där kan det vara stenigt, det kan ligga grenar på marken och man kan råka ut för riktigt fuktig mark. Ett par skor eller stövlar med rejäl sula som får grepp även på sten är ett bra val. Det kan också vara klokt att välja en sko med lite högre skaft. På så sätt löper man mindre risk att vatten tar sig in i skorna, och dessutom får fötterna betydligt mer stöd. Man minskar också risken för fästing- och ormbett om man har en lite högre stövel på fötterna.

Vapenförvaring

När man är ute och jagar måste man tänka på hur man förvarar och transporterar sina vapen på ett praktiskt, säkert och lagligt sätt. Det kan vara klokt att läsa mer om reglerna så att man verkligen gör på rätt sätt. Det är inte bara att kasta in vapnen i baksätet på bilen och åka. Man kan inte heller lämna vapnen i bilen och sedan gå in och handla.

Utrustning för hunden

Om man har en jakthund måste man också se till att ha utrustning till den. Det finns till exempel en lag om tillsyn som gäller mellan den 1 mars till den 20 augusti. Det betyder att hundar inte får springa vind för våg i naturen. Man får inte heller släppa jakthundar hur som helst. Man måste alltså se till att man har ett halsband, eller en sele samt ett koppel till hunden. Det kan också vara bra att ha en väst som skyddar mot skador orsakade av vildsvin, samt en hundpejl om hunden skulle råka springa bort.

Categories: Uncategorized
fportfolio