Att ta jaktlicens

Om man vill ge sig ut och jaga i skog och mark och ha fördel att använda jaktvapen, måste man ta jägarexamen. Det innebär att man studerar ett antal timmar och gör ett teoretiskt prov samtidigt som man lär sig skjuta. För att ha tillstånd att hantera ett gevär eller vapen, måste man även göra praktiska prov som innebär att man visar sin färdighet med hagelgevär och kulgevär. Kulgeväret sker dessutom både för högvilt och som grundprov.

Teori och praktik

Det teoretiska kan man välja att studera antingen på egen hand eller via Studiefrämjandet som lärarledda kurser. Men om man föredrar att köpa boken själv kan man läsa i hemmets lugna vrå och sedan kontakta en provledare där man har lärt sig att skjuta, dvs på skjutbanan. Dock ska man undvika kursledare och institut som säger att alla blir garanterat godkända eller att böcker och material inte behövs. Bäst är att kontakta Svenska Jägarförbundet och se vilka aktörer de godkänner och välja en av dem.

De praktiska proven gör man med en ledare på skjutbanan.

Jaktkort

Förutom licensen måste man även betala ett statligt jaktkort för att få tillstånd att jaga. Det kostar ca 300 kronor per år.

Categories: Jakt
fportfolio