De många jaktvapen som funnits

Bågjakt

Detta är helt enkelt jakt med pilbåge. I USA och Kanada är det fortfarande stort, men i Sverige förbjöds det redan 1938, trots att det är en gammal jaktmetod. Nu försöker man ta upp det på nytt med moderna bågar givetvis och många ansökte om tillstånd, bara för några år sedan. Dock har inget beslut tagits än av Naturvårdsverket.

Bågjakt förekommer emellertid i många andra europeiska länder, bl.a. när man jagar bävrar eller fisk. Då används även en lina eftersom bytet lätt kan försvinna med strömmarna. Den vanligaste bågen heter krafthjulsbåge som är enkel att hålla. Förr i tiden användes armborst som är betydligt mer otympliga.

Jakt med vapen

När det gäller jakt med skjutvapen, finns det några vanliga modeller att välja mellan. Man brukar tala om främst tre jaktvapen.

  • Kulgevär
  • Hagelgevär
  • Enhandsvapen

Enhandsvapen används ofta för mindre djur och djur i gryt. Kulgevären används olika beroende på i vilken klass viltet befinner sig i. För riktigt högvilt som björn och älg får halvautomatiska kulgevär användas om de högst har två patroner. Om man vill informera sig om vilt och vapen finns fakta att få om alla arter.

Fällor

Man brukar vanligtvis tillverka fällor själv men de finns även att köpa. På Naturvårdsverkets hemsida kan man läsa om alla lagliga fällor som får tillverkas och vilka som inte längre är tillåtna. De flesta fällor brukar man använda vid fågeljakt som exempelvis slagnät för hök och skata eller fångstburar för fasaner och orrar. Men det förekommer också fällor för grävling och mård samt rödräv och mink.

Varje fälla man använder ska följa instruktionerna noggrant och inte orsaka lidande för djuren. Det finns två typer som antingen dödar djuret eller fångar in det. Vissa fällor kräver utbildning men det brukar räcka med jaktkort. Jägarexamen krävs vanligtvis inte.

Categories: Jakt
fportfolio